
Profesjonalne urządzenia do wykonywania mrożonych napojów wyróżniają się szeregiem zaawansowanych rozwiązań technologicznych, jakie mają bezpośredni wpływ na wydajność ich pracy i jakość wytwarzanych deserów. Dobre, sprawdzone modele cechują się przede wszystkim wysokim poziomem mocy układu chłodzącego, która przeważnie się waha pomiędzy 300 a 700 W zależnie od pojemności zbiorników i liczby komór.
Ważną rzeczą jest również rodzaj czynnika chłodniczego – zaawansowane granitory korzystają z ekologicznych rozwiązań zgodne z obowiązującymi aktualnie normami. Ważnym elementem konstrukcji wszystkich granitorów jest mechanizm mieszający, który odpowiada za utrzymanie jednolitego wyglądu deseru. Wysokiej klasy urządzenia dysponują silnikami o mocy od 50 do 150 W, które napędzają mieszadła ze stali nierdzewnej albo wytrzymałych tworzyw.
Dobre modele także oferują regulację prędkości mieszania oraz możliwość zmiany kierunku obrotów, co zapobiega zbyt mocnemu napowietrzaniu się produktu i tworzeniu się większych lodowych struktur. Pojemność zbiorników stanowi kolejny kluczowy parametr, profesjonalne granitory oferują komory o pojemności od 5 do nawet 15 litrów, co pozwala na przygotowanie dużych ilości napoju zależnie od zainteresowania klientów. Urządzenia z wieloma komorami, posiadające od 2 do 4 niezależnych zbiorników, umożliwiają jednoczesne serwowanie paru rodzajów napojów, a przy okazji zakupów można zamówić też od razu akcesoria dodatkowe, czyli na przykład podgrzewacz do nachos.
+Tekst Sponsorowany+