
Kuchnie komercyjne wytwarzają dużą ilość tłuszczu, który następnie trafia do instalacji ściekowej wraz z wodą używaną do mycia naczyń i sprzętu. Tłuste odpady, po swoim wystygnięciu, mają tendencję do twardnienia i przywierania do wewnętrznej powierzchni rur, co z czasem może doprowadzić do dość poważnych zatorów w systemie kanalizacji.
Najbardziej namacalnym skutkiem zaniedbań w regularnym dbaniu o systemy odtłuszczające są wysokie rachunki za usuwane opłaty. Gdy twardy tłuszcz zatka rury, konieczne staje się poproszenie o pomoc fachowców dysponujących odpowiednim sprzętem do udrażniania, co wiąże się często ze znacznymi kosztami, zwłaszcza jeśli problem wykryty zostanie dopiero po całkowitym zablokowaniu odpływu.
Suma wydatków na naprawy znacznie przewyższa cenę za regularne czyszczenie separatorów, które chroni przed poważnymi usterkami. Zanieczyszczenia zgromadzone w separatorze powodować także mogą korodowanie materiałów, z jakich dane urządzenie jest wykonane. Pokłady tłuszczu w połączeniu z różnymi związkami chemicznymi obecnymi w ściekach mogą tworzyć agresywne mieszanki, jakie niszczą stopniowo tworzywa sztuczne i metal.
Zaczynający korodować separator staje się nieszczelny, co grozi wyciekami i skażeniem środowiska. Wydłużenie żywotności sprzętu przez systematyczną konserwację to kolejna ekonomiczna korzyść, gdyż kupno nowego separatora to spory koszt dla każdej firmy gastronomicznej. Rzadko poruszanym aspektem, jaki będzie też przemawiał za tym żeby regularnie wykonywać serwis separatorów jest wymagalność tego przez przepisy.
+Tekst Sponsorowany+